30.12.07

Radiohead

Τελευταίες μέρες του χρόνου και το μεγαλύτερο παραμύθι της μουσικής χρονιάς ολοκληρώνεται. Προφανώς, η σημασία της περιπέτειας του In Rainbows είναι τεράστια για την ενδεικτική πορεία που ίσως ακολουθήσουν και άλλα μεγάλα ονόματα στο κοντινό μέλλον (και εμμέσως, το απώτερο), όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι μιλάμε για επαναστατική κίνηση μιας μπάντας.

Όπως έχουμε πει στο παρελθόν και τώρα προκύπτει και από τα λεγόμενα των εκπροσώπων της ΕΜΙ (στο βαθμό που πρέπει να τα πιστέψουμε, όπως και των Radiohead), η υπόθεση έχει ως εξής:
η μπάντα ζήτησε αρκετά (έως πολλά) χρήματα τόσο σε προκαταβολές, όσο και δικαιώματα ακόμα και επί του καταλόγου της (τα προηγούμενα 6 άλμπουμς).
Για να αποφευχθούν οι διάφορες κραυγές και υπερβολές, να θυμίσουμε ότι παρά το μέγεθος της μπάντας, οι πωλήσεις των τελευταίων δίσκων της δεν ήταν και τεράστιες (όπως συμβαίνει και με μπάντες όπως οι R.E.M. ας πούμε). Ο χαμός που έγινε στα media με την "δωρεάν ιστορία" δεν μας επιτρέπει να κρίνουμε ασφαλώς για το τι θα γινόταν με το In Rainbows έτσι και αλλιώς, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έγινε αντιληπτό να υπήρξε κάποια μεγάλη φασαρία από άλλες majors ούτε labels για το ποιος θα υπογράψει τους Radiohead, οι οποίοι κατέληξαν σε μια μικρή εταιρεία όπως η XL, προφανώς χωρίς να πάρουν κάποιο τεράστιο ποσό.
Επίσης, η μπάντα κυκλοφορεί τον δίσκο σε CD (όπως ίσως σκόπευε να κάνει εξ'αρχής) και το boxset δεν ήταν καθόλου φτηνό.

Εν κατακλείδι, η ιστορία δείχνει τα όρια που θα αποτελέσουν το ουσιαστικό μέλλον της μουσικής: τα πνευματικά δικαιώματα στις διάφορες μορφές εσόδων που έχει ένας καλλιτέχνης.

Διαβάστε εδώ την έντονη άποψη της EMI
και εδώ την έντονη απάντηση των Radiohead

και το δικό μας μίνι ιστορικό της περιπέτειας εδώ

No comments: