9.1.07

Jeniferever interview

O Olle Bilius από τους Jeniferever

Οι Σουηδοί Jeniferever κυκλοφόρησαν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους του 2006. Ο ξεχωριστός ήχος τους μας οδήγησε σε μια συνέντευξη μαζί με το μέλος της μπάντας, Olle Billius.

Πρέπει να σας αρέσουν οι Smashing Pumpkins, αν κρίνω από το όνομα.
Δεν είμαστε ακριβώς οπαδοί τους. Το όνομα δεν είναι κάτι σας αναφορά σε εκείνους. Ο παλιός κιθαρίστας μας Johan Zeitler ήταν όντως πιστός fan τους και εκείνος σκέφτηκε το όνομα και μας κόλλησε από τότε.

Τι είδους μουσική σας αρέσει λοιπόν;
Μας αρέσουν πολλά είδη μουσικής. Ένα κοινό στοιχείο που μπορεί να έχουμε είναι ότι φαίνεται πως μας αρέσει η "σοβαρή" μουσική, η μουσική που παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά.

Θα δοκιμάσω την τύχη μου: πρέπει να σας αρέσει πολύ η τηλεοπτική σειρά TWIN PEAKS.
Ναι, κάποιοι από μας είμαστε fans της σειράς. Και το soundtrack είναι εξαιρετικό.

Η μουσική σας (χρησιμοποιείτε reverb, delay pedals, η φωνή, οι ιστορίες) μοιάζει πολύ με ταινία. Παρακολουθείτε πολλές ταινίες;
Δεν θα έλεγα ότι κάποιος από μας είναι φανατικός σινεφιλ, αλλά πραγματικά μας αρέσει να παρακολουθούμε ταινίες. Κάποιες από τις αγαπημένες μου είναι τα "Lawrence Of Arabia", "Donnie Darko" και "21 Gram".

Είστε μια μπάντα με στίχους που πραγματικά ξεχωρίζουν. Πιστεύω ότι οι στίχοι δίνουν τον τόνο για την μουσική σας. Ξεκινάτε με τους στίχους για να φτιάξετε ένα τραγούδι ή γίνεται αντίστροφα;

Σχεδόν κάθε τραγούδι που έχουν κάνει, ξεκίνησε από την μουσική. Οι στίχοι και η φωνή γίνονται μέρος της εικόνας πολύ αργά στην διαδικασία. Αλλά τελευταία, προσπαθούμε όλο και περισσότερο να περιλάβουμε την φωνή όσο πιο νωρίς γίνεται στην διαδικασία. Έτσι, ώστε να μπορούμε να δουλέουμε περισσότερο πάνω της και να προσαρμόζουμε όλα τα στοιχεία του τραγουδιού καλύτερα μεταξύ τους. Για να φτιάχνουμε ένα καλύτερο σύνολο.

Οι στίχοι σας, ή μάλλον καλύτερα τα θέματά σας (φαντάσματα, απόγνωση, η ζωή ως όνειρο, χαμένη νεότητα, αθωότητα) φέρνουν στο μυαλό τον μεγάλο σουηδό θεατρικό συγγραφέα Αύγουστο Στρίντμπεργκ. Υπάρχει κάποια σύνδεση;

Δεν είμαι το κατάλληλο άτομο για να απαντήσω, γιατί δεν γράφω τους στίχους. Όμως, δεν έχω προσέξει ότι ο Κρίστοφερ και ο Μάρτιν (που έχει γράψει τους στίχους στο "Choose A Bright Morning") έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Strindberg.

Πέρα από τα 4 μέλη της μπάντας, στην μουσική σας παίρνουν μέρος πολλοί μουσικοί από την Σουηδία, την Ολλανδία, την Νέα Υόρκη και με διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα (indie, techno, jazz) .Πώς ακριβώς δημιουργείται η μουσική σας;

Τις περισσότερες φορές ξεκινάμε με κάτι που έχουμε δημιουργήσει κατά τη διάρκεια ενός
jam, οι 4 μας, ή ξεκινάμε να παίζουμε γύρω από έναν σκοπό που κάποιος μας έχει ετοιμάσει. Όταν αυτό αρχίζει να παίρνει μορφή, προσπαθούμε να σκεφτούμε τι θα θέλαμε να κάνουμε με τον συγκεκριμένο σκοπό ή πώς έχει εξελιχθεί αυτός. Τότε το δομούμε ανάλογα και προσπαθούμε να βρούμε ιδέες για το πώς θέλουμε να εξελιχθεί το τραγούδι και τι είδους συναίσθημα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Συνήθως, αυτή είναι μια πολύ αργή διαδικασία και μπορεί να μας πάρει για να ολοκληρώσουμε ένα κομμάτι. Όταν χρησιμοποιούμε άλλους μουσικούς στα τραγούδια μας, αυτό κυρίως συμβαίνει γιατί είμαστε λίγοι για να παίξουμε όλα τα όργανα που θέλουμε σε ένα τραγούδι, ή επειδή θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα όργανο που δεν ξέρουμε να παίζουμε καλά, π.χ. βιολί ή τρομπέτα.

Πόσο επηρεάζει την μουσική σας η καταγωγή σας;
Είναι δύσκολο να πεις. Ίσως μας επηρεάζει πολύ. Για παράδειγμα,. νομίζω ότι επηρεάζεται πολύ από τα παλιά σουηδικά μελαγχολικά παραδοσιακά τραγούδια με τα οποία έχουμε μεγαλώσει. Έτσι, μουσικά, μπορεί να κουβαλάμε κάποια παράδοση σουηδικής μελαγχολίας. Αλλά, πάλι είναι πραγματικά δύσκολο να πεις πώς το γεγονός ότι γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Σουηδία έχει επηρεάσει τον τρόπο που κάνουμε μουσική.

Είστε όλοι γύρω στα 25. Πώς είναι για τους νέους η ζωή στην Uppsala και γενικά στην Σουηδία το 2007;
Η Σουηδία είναι λίγο απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μακριά από τα κέντρα του κόσμου όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, μπορείς ίσως να πεις ότι είναι μια γωνία της Ευρώπης. Αυτό μπορεί να είναι λίγο βαρετό, να είσαι μακριά από εκεί που "συμβαίνουν" όλα. Πολλοί νέοι επιλέγουν να μετακομίσουν στο Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, την Βαρκελώνη και άλλα τέτοια μέρη. Αλλά, υποθέτω ότι αυτή η απομόνωση είναι και κάτι που κάνει την ζωή εδώ όμορφη. Όλα είναι ήσυχα και ασφαλή. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς διαρκώς μήπως σε ληστέψουν. Και υπάρχει και πολύς χώρος, εδώ ζουν πολύ λίγοι άνθρωποι αναλογικά με το μέγεθος της χώρας.


The Hives, The Knife, TSOL είναι Σουηδικές indie μπάντες που τα έχουν καταφέρει και έξω από την χώρας σας. Δώσε μας πληροφορίες για άλλες καλές νέες μπάντες ή καλλιτέχνες που δεν είναι ακόμα τόσο δημοφιλείς.
Υπάρχουν αρκετές, όπως οι "Logh", "Audrey", "the Promise and the Monster", "Aerial", "Rickard Javerling", "the Search" και "Mother and Sun". Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από το Myspace!

Ανήκετε στο βρετανικό label DIS records, όπου συστεγάζονται οι Martha Wainright, Metric και στο ξεκίνημά τους οι Kaiser Chiefs. Πώς έγινε αυτό?
Νομίζω ότι ο Sean, ο επικεφαλής της Drowned In sound, άκουσε για μας από φίλους τους και ήρθε να δει μερικά live μας και του άρεσε πολύ αυτό που είδε. Ήρθε σε επαφή μαζί μας και υπογράψαμε με την DiS σχεδόν έναν χρόνο μετά.

Έχετε παίξει αρκετές φορές στην Αγγλία και ειδικά στο Λονδίνο. Θεωρείτε ότι για να τα καταφέρετε στην μουσική βιομηχανία, πρέπει να βρίσκετε εκεί;
Φυσικά, μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς να παίξεις ποτέ στο Λονδίνο, όμως εκεί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ίσως μπορούν να σε βοηθήσουν με διάφορους τρόπους. Και πιστεύω ότι είναι μια μετρόπολη της μουσικής βιομηχανίας, οπότε είναι μια καλή ιδέα να περάσεις κάποιον καιρό εκεί.

Ποιο είναι το επόμενο μουσικό βήμα σας;
Τώρα είμαστε σπίτι, στην Uppsala, και ετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία αυτήν την άνοιξη. Ταυτόχρονα, δουλεύουμε πάνω σε καινούργιο υλικό.

Αλήθεια, πώς αισθάνεστε που άνθρωποι στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για την μουσική σας, αν και ο δίσκος σας δεν έχει κυκλοφορήσει εδώ;
Είναι φανταστικό! Είναι πολύ όμορφο να ξέρουμε ότι η μουσική μας βρήκε τον δρόμο της μέχρι την Ελλάδα. Είναι απίθανο!

www.jeniferever.com
www.myspace.com/jeniferever

No comments: