13.6.13

Συναυλιακά: Το OAKA θα γίνει Ο2 Arena;

Τώρα που ο Παναθηναϊκός έφυγε από το ΟΑΚΑ και ίσως μόνο η ΑΕΚ να παίζει εκεί του χρόνου (όσο τρελλό κι αν ακούγεται να παίζει στο ΟΑΚΑ μια ομάδα Γ' Εθνικής), αναγκαστικά και μη οι ιθύνοντες πρέπει να βρουν έναν τρόπο να έχουν έσοδα. Και η λύση που σκέφτηκαν είναι οι συναυλίες!

Τα ΝΕΑ έχουν ένα ρεπορτάζ (διαβάστε το εδώ), σύμφωνα με το οποίο η πιο σοβαρή λύση για το στάδιο και τις λοιπές εγκαταστάσεις είναι να γίνονται εκεί μεγάλες συναυλίες, στα πρότυπα του περίφημου O2 Arena του Λονδίνου και των μεγάλων σταδίων του εξωτερικού. Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μια μεγάλη συναυλία μπορεί να αφήσει στο ΟΑΚΑ 1.000.000 ευρώ έσοδα, ποσό που αντιστοιχεί σε έναν ολόκληρο χρόνο χρήσης από τον Παναθηναϊκό, χωρίς μάλιστα τις ζημιές που αφήνουν πίσω τους οι οπαδοί του ποδοσφαίρου! Και συνεχίζει το ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι ενώ μιλάμε για τόσο μεγάλα έσοδα από τις συναυλίες, οι υποχρεώσεις προς τις 2 ομάδες (ΠΑΟ, ΑΕΚ) δεν επέτρεψαν στο ΟΑΚΑ να δώσει άδεια να γίνουν 3 μεγάλες συναυλίες φέτος!

Ποιές να είναι αυτές οι 3 μεγάλες συναυλίες που χάσαμε; Το ρεπορτάζ δεν αναφέρει ονόματα, αλλά πρέπει να υποθέσουμε ότι ήταν Ελλήνων καλλιτεχνών.

Τα ερωτήματα για την βιωσιμότητα αυτής της λύσης είναι αρκετά:

Μόνο τα έξοδα μισθοδοσίας του ΟΑΚΑ είναι 6.500.000 ευρώ/έτος. Ακόμα και αν μια συναυλία άφηνε 1.000.000 ευρώ έσοδα, χρειάζονται αρκετές συναυλίες για να καλυφθούν οι μισθοδοσίες και όλα τα υπόλοιπα έξοδα.

Πόσοι είναι αυτοί οι έλληνες καλλιτέχνες που να μπορούν να γεμίσουν τεράστια γήπεδα και πόσες φορές να τους δούμε στο ΟΑΚΑ;

Πόσοι είναι οι ξένοι καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς που θα έρθουν να γεμίσουν το ΟΑΚΑ; Ειδικά όταν εσχάτως δεν έρχονται πλέον μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό στην Ελλάδα και - όπως έχουμε πει πολλές φορές - δεν πρόκειται να συμβεί αυτό ούτε στα επόμενα χρόνια.

Τα γήπεδα στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ συντηρούνται από συναυλίες, καθώς ο πληθυσμός είναι πολλαπλάσιος της Αθήνας, αλλά και επειδή αποτελούν ως πόλεις καλλιτεχνικός/πολιτιστικός/συναυλιακό προορισμό.

Και το πιο σημαντικό: πολλά μεγάλα γήπεδα του εξωτερικού λειτουργούν ως παραγωγοί των συναυλιών αυτών. Και ως παραγωγοί, κάνουν συναυλίες και για να έχουν και τα παράπλευρα έσοδα από τα μαγαζιά που διαθέτουν (αναμνηστικά, εστιατόρια, κλπ). Πέραν του ότι το ΟΑΚΑ πολύ δύσκολα μπορεί να διοργανώσει συναυλίες, δεν έχει ούτε τέτοια καταστήματα για να στοχεύει σε επιπλέον έσοδα.

Όπως όλα στην Ελλάδα, άλλο η ιδέα, άλλο η εφαρμογή της. Ίδωμεν.


No comments: