11.4.13

Συναυλιακά

Ορίστε, λοιπόν, φτάσαμε πολύ γρήγορα σε αυτά που έλεγα από το 2010 ήδη. Μας τελείωσαν οι "ξένες" συναυλίες στην Ελλάδα. Ωραίο ήταν όσο κράτησε, αλλά πλέον είμαστε σε αντίστοιχη εποχή με τις αρχές των 90ς, όταν οι Chokebore στο Θησείο κόστιζαν 3500 δραχμές, για όσους κάνουν ότι ξεχνάνε τι φθηνές ήταν οι συναυλίες τότε.

Το Rockwave παραπαίει σε βαθμό που να λες γιατί γίνεται πλέον: έφτασε Απρίλιος για να ανακοινώσει το μισό line-up, με ονόματα που ούτε εντυπωσιακά ούτε αντάξια του παρελθόντος του τα λες. Είναι σαφές ότι η Didi έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να μη δίνει βάση στο φεστιβάλ της, αλλά να ποντάρει σε συναυλίες τύπου Depeche Mode και Pink Floyd, καθώς και σε ελληνικά ονόματα. Βέβαια, Πυξ Λαξ ριγιούνιον δεν γίνεται κάθε χρόνο, οπότε καλά κάνει και μειώνει την έκθεσή της η εταιρεία.

Το Ejekt δεν έχει καν ανακοινώσει ούτε ένα όνομα και είμαστε μέσα Απριλίου. Οι μεγάλες ελπίδες του κοινού μετά το περσινό φεστιβάλ έρχονται αντιμέτωπες με την τραγική συγκυρία που περνάει η χώρα και την άσχημη εικόνα της στο εξωτερικό.

Πέρα από τους Slayer, δεν υπάρχει κανένα μεγάλο metal όνομα στο φετινό καλοκαίρι, εκτός απροόπτου.

Το Plissken προσπαθεί για 3η χρονιά να πάρει τη θέση του Synch. Το γιατί κάποιος να θέλει να πάρει τη θέση του Synch, το οποίο δεν άντεξε σε εποχές πολύ καλύτερες από τη σημερινή και στηριζόμενο και από το Φεστιβάλ Αθηνών, με υπερβαίνει. Μακάρι να μπορούσε να σταθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ στην Ελλάδα, αλλά τα νούμερα λένε άλλα.

Άλλη εταιρεία στις ξένες συναυλίες δεν υπάρχει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όποιος άλλος κάνει συναυλίες, έχει στραφεί σε ελληνικά συγκροτήματα (δες το πρόγραμμα του Gagarin και του Fuzz) ακόμα και στο metal.

Άντε θα κάνει και μια συναυλία ο Εν Λευκώ τον Ιούνιο με Jessie Ware και Archive. Οκ, θα έρθει η Patricia Kaas και η Diana Krall. Αυτά είναι όλα κι όλα τα λάιβ.

Οι μικρές ομάδες που κινούνται στο τρίγωνο Αν-6 Dogs-Bios κάνουν τα δικά τους, φέρνουν συνέχεια πολύ μικρά ονόματα που δεν τα ξέρω ούτε εγώ που έχω φάει τη ζωή μου στα δισκάδικα, αλλά το μέγεθος δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετό για σοβαρή ανάλυση. 150 άτομα δεν είναι κριτήριο, ό,τι και να σου λένε τα free press, τα sites και ο Καζαμίας.

Η Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει καν στις συναυλίες. Για Πάτρα, Λάρισα κλπ, δεν θα επεκταθώ.

Γιούπιιιιιι!!!! Έτσι θα είμαστε για πολλά χρόνια ακόμα, οπότε όποιος ενδιαφέρεται για συναυλίες, ας μεταναστεύσει. Απλά και ωραία.

No comments: