17.6.10

Συναυλιακά

Όπως τα περιμέναμε, έτσι πάνε τα πράγματα στις συναυλίες του φετινού καλοκαιριού. Πέραν του metal που έχει πραγματικό κοινό (sold out οι Lamb of God και Bolt Thrower σε συνεχόμενες μέρες, καλή πορεία του Sonisphere και των Rammstein, κλπ) και ονομάτων totem όπως οι Scorpions και James που σαρώνουν ακόμα και στην επαρχία, στα λοιπά μουσικά είδη οι πάρα πολλές συναυλίες κανιβαλίζουν η μια την άλλη. Βοηθάνε πολύ και τα λάθη των διοργανωτών (ανα πέριπτωση μπορείς να μιλήσεις για λάθος χώρο, υπερφιλόδοξα live, απουσία προώθησης, κλπ), βοηθάει και η κρίση που τον τελευταίο μήνα είναι πλέον εδώ, βοηθάει και η χαζοχαρούμενη στάση των δημοσιογράφων που ασχολούνται όταν και όπου τους καπνίσει και μετά έχουν και άποψη για το τι συναυλίες θα έπρεπε να γίνονται.

Ακυρώσεις έγιναν σε συναυλίες που έμοιαζαν από πριν χωρίς λογική
: Costello στην Μαλακάσα(;), Grace Jones (;). Ειδικά για τον Costello, όπως και πέρυσι στον Weller, καλό θα ήταν οι αξιαγάπητοι δημοσιογράφοι να συνειδητοποιήσουν ότι όταν ασχολείσαι με την μουσική επαγγελματικά, μάλλον υποχρεούσαι να έχεις μια στοιχειώδη γνώση των μεγεθών και να κάνεις μια προσπάθεια για να βοηθάς τέτοιες συναυλίες. Δεν είναι δουλειά σου να θες μόνο να πας για να δεις την συναυλία, άλλη είναι η δουλειά σου. Και αν δεν το καταλαβαίνεις, άλλαξε επάγγελμα.
Θα ακολουθήσουν και άλλες ακυρώσεις, ακόμα και πιο μεγάλες. Πέρα από τις ακυρώσεις όμως, τα εισιτήρια που κόβονται είναι απογοητευτικά: Rihanna, Synch, Rufus, Kosmos δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν, όπως και αρκετά μικρά live. Τα επερχόμενα μεγάλα live (Aerosmith, Billy Idol), παρά την μεγάλη προβολή, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Το παράξενο είναι ότι, μέσα σε αυτή την κατάσταση, βλέπεις ορισμένες εταιρείες που όχι δεν βγάζουν λεφτά, αλλά μπαίνουν αρκετά μέσα, να υπόσχονται μυθικά ποσά για επερχόμενα live για το 2011, παρακαλώ. Βέβαια, η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι, από την συναυλία της Shakira (που άνοιξε την αγορά για τις ποπ συναυλίες που ακολούθησαν) και μετά, όποια εταιρεία ασχολήθηκε με τον χώρο και εφάρμοσε αντίστοιχες πρακτικές, έκλεισε, με αρκετές χιλιάδες ως κάποια εκατομμύρια ευρώ παθητικό.

btw, BRMC, ετοιμάσου ροκάκι.

No comments: