1.3.10

Jumping Fish / συνέντευξη

Τι είναι το Jumping Fish;
Το JF είναι κυρίως ένα μουσικό
project με στόχο τη στήριξη και προώθησης της ελληνικής ανερχόμενης indie σκηνής, μία ιδέα που δουλευόταν αρκετό καιρό πριν το λανσάρισμά της τον Οκτώβριο του 2009. Η ανάγκη των νέων καλλιτεχνών να ακουστούν και του κοινού να έρθει πιο κοντά σε ποιοτικούς ανερχόμενους καλλιτέχνες και η σύγχρονη τάση αξιοποίησης των νέων μέσων αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την COSMOTE να αποδείξει στην πράξη το νεανικό αλλά και ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα μέσω της δημιουργίας του JF. Το www.jumpingfish.gr εκτός από μουσικά νέα φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα ελληνικό αντίστοιχο myspace, για να προβάλει κυρίως μουσική και καλλιτέχνες που δεν βρίσκουν χώρο στα media ή ακόμα και αυτούς που πειραματίζονται και δεν έχουν καμία δισκογραφική δουλειά.

Η επιλογή του συγκεκριμένο "undergound", "indie" κοινού που αποσκοπεί;
Από διάφορες έρευνες κοινού αλλά και από την δική μας εμπειρία, παρατηρήσαμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του κοινού που ενδιαφέρεται να ανακαλύψει και να στηρίζει πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες που, ενώ δεν προβάλλονται δεόντως από τα media, κατορθώνουν να έρχονται σε επαφή και να κερδίζουν το κοινό, προβάλλοντας τη δουλειά τους μέσω του διαδικτύου, και συγχρόνως να γεμίζουν μικρούς και μεγάλους συναυλιακούς χώρους. Πιστεύοντας ότι τα συγκεκριμένα μουσικά είδη και οι καλλιτέχνες που τα εκπροσωπούν έχουν πολλά να δώσουν στην ελληνική μουσική σκηνή σκεφτήκαμε ότι ένα site όπως το JF μπορεί να επιτελέσει αυτό τον σκοπό στηρίζοντας και προωθώντας τους ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό μέσα από την διαφήμιση σε άλλα μουσικά sites, ραδιόφωνα;
Το
concept του JF είναι χτισμένο σε τελείως διαφορετικές βάσεις. Στόχος είναι η στήριξη των καλλιτεχνών που αναδεικνύονται σε βάθος χρόνου, κάτι που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω παροδικής διαφήμισης στα διάφορα μουσικά sites και media του χώρου. Πέραν αυτού, λειτουργώντας ως ένας πυρήνας όπου είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι καλλιτέχνες του προγράμματος διαθέτει από μόνο του μία δυναμική που θα αποδυναμωνόταν εάν ο κάθε νέος, ανερχόμενος καλλιτέχνης «κολυμπούσε» μόνος τους ανάμεσα σε ήδη αναγνωρισμένους καλλιτέχνες.

Είστε ικανοποιημένοι από την ως τώρα πορεία του Jumping Fish;
Ναι, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα πρώτα αποτελέσματα του
JF. Ήδη, στο πρώτο 5μηνο ύπαρξης του JF, πάνω από 1000 μουσικοί και συγκροτήματα και αντίστοιχος αριθμός μουσικόφιλου κοινού έχουν ανακαλύψει και έχουν δημιουργήσει το προσωπικό τους profile στο site, χωρίς να έχει υπάρξει καμία σημαντική προώθηση παρά μόνο μέσω word-of-mouth, με αποτέλεσμα ήδη να έχει αρχίσει να σχηματίζεται μία δυναμική online κοινότητα. Συγχρόνως, σημαντικά στατιστικά στοιχεία όπως η επισκεψιμότητα του site, η οποία ανεβαίνει διαρκώς, η διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στο site, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρου, αλλά και η μέχρι σήμερα πολύ θετική αντιμετώπιση των media μας κάνει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συνέχεια και το μέλλον του προγράμματος.

Θεωρείτε ότι το JF έχει κάποιες επιτυχίες στο ενεργητικό του;
Φυσικά. Ο Ρους και ο
Lolek είναι 2 πολύ καλά παραδείγματα. Ο Ρους ξεπέρασε τα 2.000.000 views στο youtube μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ξεκίνησε τις πρώτες live εμφανίσεις του, ενώ όλος ο κόσμος σήμερα σιγοτραγουδάει το “Εξαιρέσεις». Από την άλλη, ο Lolek, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει ήδη τον 1ο του δίσκο από το καλοκαίρι και απευθύνεται σε μία διαφορετική μερίδα μουσικού κοινού, με την στήριξη του JF κατάφερε να προσεγγίσει και να τον ακούσει πολύ περισσότερος κόσμος και να κερδίσει σημαντική δημοσιότητα από τα media. Ανάλογη πορεία φαίνεται να έχουν και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες μας, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβούμε σε τελικά συμπεράσματα. Μην ξεχνάμε όμως πως, εκτός από τους καλλιτέχνες του κάθε μήνα, το www.jumpingfish.gr δίνει τη δυνατότητα και σε πολλούς άλλους μουσικούς να προβάλλουν τη δουλειά τους , να ακουστούν και να έρθουν σε άμεση επαφή και διάδραση με το κοινό.


Ποια είναι τα επόμενα βήματα του JF;
Στις 25/2 πραγματοποίηθηκε η 1η συναυλία του JF στο Σταυρό του Νότου, με όλους τους “καλλιτέχνες του μήνα” (Rous, Lumiere Brother, Lolek, Νο Profile& Travel Mind Syndrome). Αντίστοιχες συναυλίες θα γίνονται σε σταθερή βάση και με προσιτή πάντα τιμή εισιτηρίου, προκειμένου μπορεί η μεγάλη μερίδα του κοινού να παρακολουθεί από κοντά τους καλλιτέχνες.

Συγχρόνως, έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί στο site το Jumping Fish Web Radio, το οποίο προέκυψε από την ανάγκη να ακουστούν όλα τα τραγούδια που τα μέλη του JF έχουν ανεβάσει στα profile τους. Στο web radio, καλλιτέχνες και μουσικόφιλο κοινό έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τα τραγούδια που επιθυμούν βάσει του είδους τους, ενώ σε ξεχωριστή κατηγορία παίζουν τα τραγούδια που έχουν ξεχωρίσει καθώς και κατηγορία με επιλογές του JF.

Ποια η στάση των δισκογραφικών απέναντι στο JF;
Θετική, αλλά αμήχανη. Θεωρούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι too good to be true και οι περισσότεροι ευελπιστούν να διαρκέσει. Προς τα παρόν υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση τόσο με την αποστολή
demos καλλιτεχνών τους αλλά και με την αποστολή νέων τους που μπορούν να προωθηθούν μέσω του ειδησεογραφικού περιεχομένου του site μας.

Γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει ένα ανάλογο project, την στιγμή που καμία δισκογραφική στην Ελλάδα δεν τόλμησε κάτι ανάλογο; Ούτε στο εξωτερικό είδαμε την δισκογραφία να το τολμά, αλλά και το myspace έχει πάγιο πρόβλημα με τα ελάχιστα έσοδα από τις πωλήσεις μουσικής.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πιστεύουμε στην επιτυχία του. Το πρόγραμμα αποτελεί μία προωθητική ενέργεια της
COSMOTE και όχι πηγή εσόδων για την εταιρεία, η οποία πραγματοποιήθηκε γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινό εκεί έξω που ψάχνεται και ενδιαφέρεται για τα συγκεκριμένα μουσικά είδη και αντίστοιχα πολλοί καλλιτέχνες που αναζητούν ένα μέσο, μία ευκαιρία να ακουστούν. Όλοι αυτοί από μόνοι τους θα στηρίξουν το πρόγραμμα.

Γιατί επιλέχτηκε η Change Music Marketing για να τρέχει το Jumping Fish;
Γιατί, παρότι μικρή εταιρία, διαθέτει πολύ μεγάλο
expertise στην εύρεση και ανάδειξη φρέσκων ανερχόμενων μουσικών στη ελληνική μουσική σκηνή. Πάντως, στα πλαίσια του JF πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι συνεργαζόμαστε με όλες τις δισκογραφικές, αλλά και με καλλιτέχνες χωρίς δισκογραφία. Δεν έχει σημασία από που έρχεται η μουσική, αρκεί να είναι καλή, φρέσκια και εμπνευσμένη.

Η εμπλοκή της COSMOTE σε ένα ανάλογο project υπαινίσσεται την βούληση σας να εμπλακείτε και με άλλους, πιο άμεσους τρόπους στην δισκογραφία, πέρα από την διαφήμιση και την χορηγία; Υπάρχει κάποιο πλάνο για εξαγορά ή δημιουργία δισκογραφικης, publishing ή management εταιρείας;
Η COSMOTE δεν έχει καμία πρόθεση ούτε να αντικαταστήσει τη δισκογραφία ούτε και να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε εμπορικές κινήσεις όπως αυτές που αναφέρετε. Το JF γεννήθηκε με στόχο να δώσει βήμα προβολής σε καλλιτέχνες που το αξίζουν, ενδυναμώνοντας μέσω αυτής της διαδικασίας το brand μας. Η δισκογραφία και η περαιτέρω πορεία του καθενός είναι κάτι που αφορά τον κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά, στο οποίο τόσο το JF αλλά και η
COSMOTE δεν έχουν καμία πρόθεση να εμπλακούν.

No comments: