1.7.15

Συνέντευξη: Blend Mishkin





Γιατί "Survival of the fittest"; 
Tο νοημα εδω ειναι μεταφορικο και ειρωνικο. Survival of the Fittest στην μουσικη και τον ανταγωνισμο σε επιπεδο καλυτερου ηχου, περισσοτερου μπασου, φαντασου ενα soundclash οπου θελω να πικαρω τον αντιπαλο.

Η reggae έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ποιο ελληνικό στοιχείο προσθέτειες εσύ σε αυτή τη μουσική; 
Κανενα απολυτως, τουλαχιστον συνειδητα γιατι δεν εχω καθολου ακουσματα Ελληνικης μουσικης. Προφανως ομως το γεγονος πως δεν ειμαι Τζαμαικανος και εχω μεγαλωσει στην Αθηνα, ειναι στοιχειο που διαφοροποιει τα πραγματα απο μονο του. Τα χαρακτηριστικα τις reggae δεν ειναι περισοτερο συγκεκριμενα απο οποιοδηποτε αλλο μουσικο ειδος.

Στον νέο δίσκο έχεις πολλές συμμετοχές από καλλιτέχνες από διάφορες χώρες: Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Τζαμάικα, Γερμανία. Μίλα μου λίγο για τη διαδικασία παραγωγής του δίσκου (πού γράφτηκε, πόσο καιρό σου πήρε, πώς κατάφερες να συγκεντρώσεις τόσους καλλιτέχνες σε έναν δίσκο;)
Η μουσικη ηχογραφηθηκε στην Αθηνα, απο μια εξαμελη μπαντα που φτιαχτηκε για αυτο ακριβως το σκοπό και αποτελειται απο μελη των Burger Project (Σπυρος Μοσχουτης Drums, Αλεξης Ιωαννου Κιθαρες, Θανος Κοσμιδης Πληκτρα) τους Κωστα Φορτσα, Jim Σταριδα και Κωστα Κεφαλα στα πνευστα και την Νατασα Μινδρινου (Backing Vocals). Τα φωνητικα ηχογραφηθηκαν σε studios κυριως στις πολεις που αναφερεις.
Στον δισκο συμετεχουν 11  mcs
και τραγουδιστες, μεταξυ αλλων οι Skarra Mucci, Suga Roy & Conrad Crystal, Exco Levi απο την Jamaica, ο BNC, o Georges Perin και η Jamaroots απο την Ελλαδα, ο Gappy Ranks απο την Αγγλια, Don Caramelo απο Κολομβια κ.α. Ολες οι διαδικασιες ηχογραφησης, μιξεων, παραγωγης και mastering  διηρκησαν περιπου ενα χρονο, απο τον Μαρτιο μεχρι τον Νοεμβριο του 2014.

Στην Ελλάδα το κοινό της reggae είναι συγκεκριμένο και τα media δεν πολυασχολούνται, για να το πούμε ευγενικά. Πώς αισθάνεσαι που τα πηγαίνεις καλύτερα στο εξωτερικό απ'ότι στην πατρίδα σου;
Στην ελλαδα τα ΜΜΕ δεν ασχολουνται με πολλά είδη μουσικης που θα επρεπε, επικρατει μια γραφικοτητα και μια στενομυαλια, δεν λειπει μονο η Reggae, λειπει γενικοτερα ο αντιλογος σε οτι μαζικα κυριαρχει. Ο ορος Reggae ειναι πολυ γενικος, κατω απο αυτον βρισκεται μια πολυ πλουσια κουλτουρα και εκπροσωπουνται δεκαδες στυλ. Υπαρχει η κλασσικη θεμελιωδης εποχη και η συγχρονη, υπαρχει το dub, τo rock steady, πριν απο ολα το ska η το blue beat, στα 80’s εμφανιστηκε το rub-a-dub και το dancehall, υπαρχουν τα steppas, η digital εποχη, τα 90s, το ragamuffin, οι προσμιξεις με το hip hop και τα τελευταια χρονια με το Bass και αυτο που λενε EDM με παραδειγματα οπως οι Major Lazer, ο Ape Drums και ενα σωρο αλλα.
Αυτη τη στιγμη στην Ελλαδα υπαρχει πολυ καλος πυρηνας που υποστηριζει τα παρτυ οπως και αρκετη δημιουργια με ολοενα περισσοτερους παραγωγους και djs να ασχολουνται με το ειδος. Οι δουλεια των περισσοτερων απο αυτους πρωτα θα εκτιμηθει εξω και μετα μεσα στην χωρα τους.

Ο δίσκος βγαίνει στη λονδρέζικη δισκογραφική Nice Up! Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας για τον δίσκο; 
Η συνεργασια μας ξεκινα πριν 3-4 χρονια οταν κυκλοφορησα εκει 2 σαρανταπενταρια singles (Foundation Style, Bubble Up) Για τους εταιρικους στοχους δεν γνωριζω αλλα φανταζομαι εμπορικη επιτυχια..

No comments: