9.6.15

Συνέντευξη: Zebra Tracks



Ο νέος σας δίσκος που μόλις κυκλοφόρησε από την Six Dogs records τιτλοφορείται “Waves”. Εξπλέιν. 

Ετσι λέγεται και ένα από τα κομμάτια του δίσκου.Ακολουθήσαμε τον κανόνα να βαφτίζεις το δίσκο από το κομμάτι που νομίζεις ότι θα σκίσει, τελικά βγάλαμε clip ένα άλλο που μας άρεσε περισότερο. Η ίδια ιστορία, από 40 κύματα φοβόμασταν ότιθα περάσουμε  για να το κυκλοφορήσουμε κι αυτό...Α! λες; Κοίτα σύμπτωση. Ε τελικά εμφανίστηκε η six d.o.g.s. records και ανέλαβε να τραβήξει το κουπί.

Aν και διατηρεί την ίντι-ποπ καλτίλα σας, είναι αυτό που λέμε πιο «μεστός». Πιο αργό τέμπο, πιο ογκώδης ήχος. Είναι επειδή τριανταρήσατε ε;

Ξεκινάμε από τα βασικά. Καλτίλα είναι το μουστάκι σου. Απο εκεί και πέρα. Στο κλισέ της καλλιτεχνικής δημιουργίας για έκφραση του ψυχικού κόσμου και των συναισθημάτων αντιστοιχεί μεγάλο ποσοστό αλήθειας. Δεν ξέρω αν είναι τα πράγματα που έχουμε αφομοιώσει μικρότεροι και μπορούμε να εξωτερικεύσουμε μεγαλώνοντας ή μια εσωτερική διαδικασία που σε κάνει πιο laid back με τον καιρό. Σίγουρα όμως έιναι κάτι που προέκυψε αβίαστα, χωρίς αλληθωρίσματα σε τάσεις και μόδες (αλλιώς θα παίζαμε κι εμείς ψυχεδέλεια). Είναι μάλλον το απόσταγμα της μουσικής που έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, που είναι στην ουσία της κιθαριστική rock. Τώρα το αν "βαρύναμε" επειδή τριανταρήσαμε έλα να το κρίνεις στις συναυλίες μας στο Ναύπλιο στις 12/6  ή στο six d.o.g.s. στις 19/6. 

Νομίζω ότι η πιο πετυχημένη εκδοχή του νέου ήχου σας είναι το “Over My Skin”, το αγαπημένο μου τραγούδι του “Waves”. Πες μου τα πάντα για αυτό το άσμα. 

Και σε εμάς αρέσει αυτό το τραγούδι. Έχει ένα υπόγειο groove και παραδόξως αισθανθήκαμε άνετα σε τόσο χαμηλά bpm. Φανταστήκαμε στους INXS να έκανε παραγωγή o Ben Gibbard, σιγοτραγουδώντας το Evidence κατά τη διάρκεια του session. Βγήκε το Over my Skin. Το κρατήσαμε.

Τι σημαίνει να κυκλοφορείς τον τρίτο δίσκο σου στη σημερινή Ελλάδα; Ποιό είναι το όνειρό σου για την πορεία του;

Το όνειρο που έχει κάθε μπάντα που κυκλοφορεί είναι ο δίσκος να φτάσει σε περισότερα αυτιά από αυτά που θα τον εκτιμησουν. Να τον ακούσουν περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που θα τους αρέσει. Το δυστήχημα είναι ότι με τους όρους που λειτουργεί η μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα ο δρόμος προς τα αυτιά αυτά είναι μπλοκαρισμένος από γαρύφαλλα, έντεχνα άλλοθι, κακές ρίμες και διασκευές σε ταραντέλλες. Αν σε ακούσουν 10 ίσως αρέσεις στους 4. Αν σε ακούσουν 2 το πολύ να αρέσεις σε αυτούς τους 2. Το να κυκλοφορείς τον τρίτο δίσκο σημαίνει ότι δεν το βάζεις κάτω παρά τα παραπάνω εμπόδια. Ότι πιστεύεις το υλικό και αυτό θες να το βγάλεις από πάνω σου για να έρθει κάποιος να σου πει ότι του άρεσε το Over my Skin. Είναι πείσμα και ανάγκη. Παρόμοιο πείσμα έχουν και τα παιδιά απο την six d.o.g.s. records που ανέλαβε την κυκλοφορία μας και το χαιρόμαστε που βρεθήκαμε.

Είστε η επιτομή της «αθηναϊκής ίντι μπάντας», από τα πρώτα ονόματα που έρχονται στο μυαλό όταν λέμε «νέα αθηναϊκή σκηνή». 10 χρόνια τώρα στο κουρμπέτι, πες μου 1-2 σημαντικά πράγματα που έμαθες; 

Μάθαμε ότι κανείς δε θα σου χαρίσει. Μάθαμε να βασιζόμαστε σε όσες δυνάμεις έχουμε οι 4 μας και οι μετρημένοι άνθρωποι που μας στηρίζουν από τότε που η αθηναΊκή σκηνή ήταν ακόμα νέα. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε άρτια με διαφορετικούς ανθρώπους, διαφορετικών δυνατοτήτων, χαρακτήρα και ποιότητας.Μάθαμε να διαχειριζόμαστε αγχωτικές καταστάσεις, από το να παίξουμε με απλό line check στο Exit Festival μέχρι την καθυστέρηση των βινυλίων μας από το εργοστάσιο. Συνθήκες που σε "ψήνουν" και σε κάνουν πιο στωικό για όσα άλλα αντιμετωπίσεις. Μάθαμε να αντέχουμε μεταξύ μας. Να στρέφουμε τον ενθουσιασμό μας και τη ματαιοδοξία μας  σε δημιουργική κατεύθυνση. Μάθαμε ότι όλα αυτά και άλλα τόσα αξίζουν γιατί θα δεις έναν τυπά να τραγουδάει τους στίχους σου στη Βέροια, ένα κορίτσι να  κλαίει στο Bicycles στο Manchester, έναν 60χρονο να αγοράζει τη δισκογραφία σου. Α, και για τα λεφτά. 

Το βίντεο του Grains of Sand: η μουρλή που σας σφάζει όλους είναι πρώην γκρούπι που δεν της άρεσε ο νέος ήχος της μπάντας;

Είναι η Εύη Δοβελου, η οποία υπό τις οδηγίες των Blicker, μεταμορφώθηκε σε τιμωρό- δολοφόνο των Ζεβρών. Νομίζω της άρεσε ο ήχος οπότε για άλλο λόγο μας σφάζει. Ίσως επειδή σε μια μέρα έκανε 18 ώρες γύρισμα, κυλίστηκε σε χιόνια τα χαράματα και τη σέρναμε σε υπόγεια πάρκιν στο Κέντρο. 


Οι Zebra Tracks παρουσιάζουν τον καλύτερο δίσκο της καριέρας τους "Waves" και άλλα από το παρελθόν τους στις 12/6 στο Ναύπλιο και τις 19/6 στο 6 dogs. Ψωνίστε τον δίσκο εδώ: http://shop.sixdogs.gr/shop/zebratracks-waves/

No comments: