10.9.12

Θάμυρις

Μυθικός ποιητής και μουσικός, γιός του επίσης ποιητή και μουσικού Φιλάμμωνα και της νύμφης του Παρνασσού Αργιόπης, κατά τη σχετική παράδοση ο πιο ξακουστός από τους λαϊκούς βάρδους, ο οποίος εμφανιζόταν με τη λύρα του σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις ή πανηγύρια της ελληνικής υπαίθρου και τραγουδούσε τα παλαιά κλέα ανδρών, που δεν είχαν ακόμα συγκεντρωθεί σε ενιαία ποιήματα σαν την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Ο Θάμυρις, έχοντας επίγνωση των ικανοτήτων του, είχε καυχηθεί ότι μπορούσε να νικήσει τις θεές Μούσες σε αγώνα μουσικής. Ο αγώνας έγινε, κατά την Ιλιάδα, στο Δώριο της βόρειας Μεσσηνίας. Εκεί ο Θάμυρις, προερχόμενος από τη μεσσηνιακή Οιχαλία, αντιμετώπισε τις Μούσες, οι οποίες αναδείχτηκαν νικήτριες και εκδικήθηκαν τον αλαζόνα θεράποντα τους, τυφλώνοντας τον και αφαιρώντας από αυτόν την ικανοτητα να τραγουδάει και να παίζει την κιθάρα.
Στο δρόμο προς την Μεγαλόπολη (από την κορυφή της Ιθώμης) και σε απόσταση 30 σταδίων από την πύλη, συναντά κανείς το ρέμα της Βαλύρας. Το όνομα λένε πως δόθηκε στον ποταμό, επειδή ο Θάμυρις πέταξε (έβαλε) αυτού τη λύρα, όταν τυφλώθηκε.
Ο Σοφοκλής, στην αρχή της σταδιοδρομίας του, είχε γράψει γι'αυτόν τραγωδία και (κατά τον αρχαίο βιογράφο του) είχε υποδηθεί ο ίδιος το πρόσωπο του νεαρού Θάμυρη.

No comments: