3.5.12

Συνέντευξη: In Trance 95



Πες μου πώς σου φαίνεται που θα παίξετε με τους Death In Vegas;

Ειμαι προσωπικός φίλος του Richard πάνω απο 15 χρόνια πριν καν κυκλοφορήσει το πρώτο single των Death In Vegas, το Dirt. Γνωριστήκαμε τυχαία και η φιλία μας διαρκεί εως σήμερα, δεν χάσαμε ποτέ επαφή. Ετσι έχω παρακολουθήσει ολη τη πορεία των Death In Vegas, ενώ ταυτοχρονα επικοινωνούσαμε σε άτακτα χρονικά διαστήματα.
Θυμάμαι οταν ο Richard σκεφτόταν να στείλει τη κασέτα με το Aisha instrumental στον Iggy ελπίζοντας να κάνει τα φωνητικά και πολύ αργότερα να χαίρομαι όταν ο Rich είχε φτάσει στο απώγειο της δημοτικότητας των Death In Vegas, την περίοδο που ηταν ζευγάρι με την Dot Allison.
Οταν γνωρίστηκα με τον Richard, οι In Trance 95 στην ουσία δεν υπήρχαν. Βεβαια κυκλοφορησαν τα δυο EP κάπου το 1996 και στα τέλη του 1995 είχα βρεθει στο Λονδίνο όπου πήγα ο ίδιος τα master για να κοπούν. Με φιλοξένησε στη Howitt Road της περιοχής Belsize Park που έμενε ο τότε κολλητός του. Παρότι υπηρχαν αυτά τα σκόρπια live, εκείνη την εποχή δεν μιλούσα καθόλου για τους in Trance 95. Μετα όμως την επανασυνδεση μας το 2010, ήταν απο τους πρώτους που ακουσε το καινούργιο μας υλικό και συμπτωματικά την ίδια περίοδο που δουλευαμε το remaster για το Cities Of Steel And Neon, οι Death In Vegas εγραφαν το Trans Love Energies. Κυκλοφορησαν σχεδόν την ίδια εβδομάδα. Μάλιστα, νωρίτερα σκεφτόμασταν με τον Richard τη δημιουργία ενός label με εμας και τους φιλους του, Factory Floor. Τελικά δεν κάναμε κάτι και τελικά οι Death In Vegas κυκλοφόρησαν το νέο τους άλμπουμ στη Portobello Records. O Richard αγόρασε το βινύλιο του Cities Of Steel And Neon απο δισκάδικο του Λονδίνου πρόσφατα, πριν απο ενα μηνα καθώς επέστρεφε απο μία εκθεση του David Hockney.
Εχει λοιπόν πλάκα το οτι παίζουμε μαζί. Συνήθως, απλά θα πήγαινα να δω τους Death In Vegas και κατόπιν θα περνάγαμε χρόνο μαζί “to catch up.”
Για το Νίκο και εμένα, είναι απλά ενα ακόμη live των In Trance 95, στον ίδιο χώρο μάλιστα που στην ουσία συνέβη η επίσημη επανασύνδεση μας όταν ανοίξαμε για τους Recoil. Και ήταν μάλιστα μέσα Απριλίου, οπότε κατα κάποιο τρόπο είναι τα δεύτερα μας γενέθλια της νέας περιόδου των In Trance 95.

Τι σου είπε ο Alan Wilder στο backstage της συναυλίας σας με τους Recoil;
O Alan, αντικειμενικά, είναι ενας θρύλος της ηλεκτρονικής και αναμφισβήτητα ήταν τιμή μας η πρόσκληση να εμφανιστούμε ως "selected guests" της "selected tour" των Recoil. Ηταν εκπληξη μας οταν ηρθε να μας δει στο sound check και μας προσέγγισε ο ίδιος λέγοντας μας "I really love your music and I'm looking forward to see your show". Δεν γνωρίζαμε πότε άκουσε για εμας ή τη μουσική μας. Ομως το οτι ηρθε ο ίδιος και μας μίλησε, λέγοντας μάλιστα αυτη τη φράση, είναι δείγμα της ευγένειας και της προσγειωμένης προσωπικότητας του. Τον είδαμε για λίγο και backstage αργότερα, οπου χαιρετίσαμε ο ενας τον άλλο. Ο συμπαθητικότερος εκ των τεσσάρων Depeche της χρυσής εποχής.

Πες μου πως αισθάνθηκες που μετά από απουσία τόσων ετών, η μουσική σας βρέθηκε ξανά σε τόσα media στο εξωτερικό; Τότε ήταν το MTV τις νύχτες, τώρα είναι τα blogs και τα ψαγμένα sites.
Δεν πρόλαβα να σκεφτώ και να αναλύσω αυτό το συναίσθημα. Σίγουρα υπάρχει ικανοποίηση. Ιδιαίτερα το γεγονός οτι μας ανακάλυψε η κορυφαία εταιρεία του είδους, η Minimal Wave. Και αυτός είναι αναμφίβολα ένας λόγος που βρεθήκαμε τόσο γρήγορα σε όλα σχεδόν τα σημαντικά και ψαγμένα sites του εξωτερικού. Τώρα ειδικά, που κυκλοφόρησε και το Vol.2 της συλλογής Minimal Wave Tapes που περιέχει το Presidente, ακόμη περισσότεροι μας ανακάλυψαν και έψαξαν για εμας. Ξαφνικά υπάρχουν αναφορές για τους in Trance 95 λες και μας ήξεραν χρόνια. Είναι σίγουρα ευχαριστο και μας βοηθάει. Εμας δεν μας πειράζει αν κάποιος μας ήξερε απο την εποχή του Brazilia ή μας ανακάλυψε τώρα. Εξ άλλου υπάρχει τεράστια διαφορά του τότε με το MTV και του σήμερα με το Internet που έχει αλλαξει τα πάντα.

Πες μου πώς πήγε το "Cities Of Steel And Neon"; Κάποια ψυχή μου είπε ότι πουλήθηκαν οι 999 κόπιες και βγήκαν κι άλλες τόσες;
Για την ώρα εξαντλούνται οι 999 κόπιες ενώ υπάρχουν και οι ψηφιακές πωλήσεις απο το i-tunes και ολες τις αντίστοιχες πλατφόρμες. Το digital version περιέχει δυο bonus tracks αλλα το συναίσθημα οταν κρατάς το βινύλιο δεν συγκρίνεται. Το βινυλιο βρέθηκε στα ράφια δισκάδικων σε Νεα Υορκη, Λος Αντζελες, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Τόκυο, αναφέρω ενδεικτικά. Και Αθήνας, έστω καθυστερημένα. Η ιδια η Veronica μου ειχε πει οτι θα ξεπουληθουν οι πρώτες κόπιες.
Βέβαια ολες οι κυκλοφορίες της Minimal Wave γίνονται sold out σχετικά γρήγορα, αυτο που όμως θεωρούμε επιτυχία ειναι οτι μας ανακάλυψε τοσος κόσμος μέσα απο αυτό. Είμαστε περήφανοι για το Cities Of Steel And Neon. Και ακολούθησε και το Minimal Wave Tapes Vol. 2 απο την Stones Throw στις αρχές Μαρτίου, το οποίο βγήκε σε 3.000 κόπιες.
Ταυτόχρονα με εμας, η Minimal Wave κυκλοφορησε τα αλμπουμ των Pas De Deux, Sympathy Nervous και τη συλλογή με τα Σουηδικά. Ειναι η τακτική της Minimal Wave, καθώς η μία κυκλοφορία, κατα κάποιο τρόπο, σπρώχνει την άλλη και γίνεται και καλύτερα η διανομή εχοντας τεσσερεις νέες κυκλοφορίες κάθε φορά.
Τώρα για το αν θα βγουν άλλες 999 κόπιες, αυτό ειναι κάτι που εχουμε συζητήσει και εαν συμβεί θα είναι στο μέλλον, και σε άλλο χρώμα βινύλιο (η Veronica προτεινε κόκκινο) και επίσης δεν προκειται να βγουν περισσότερες ώστε να παραμείνει limited edition.

Πες μου για τον νέο δίσκο, το "Shapes In A New Geometry"; (αλήθεια, δεν ήταν να λέγεται "Abovearth";)
Το νέο μας άλμπουμ όντως λέγεται "Shapes In A New Geometry", αλλα πρόκειται για εντελώς διαφορετικό υλικό απο αυτό στο "Abovearth". Το μεγαλύτερο μέρος του Abovearth θα κυκλοφορήσει με αλλο τίτλο, ουτως ή αλλως, γιατι εχει αλλαξει το concept. Σε αυτό θα περιέχονται και κομάτια που ηδη παρουσιάζουμε live όπως το Wave, που υπάρχει καιρό στο internet, και τα Everything Is Science & Need To Stop, που πλέον είναι σταθερά στο live set που παρουσιάζουμε.
Η Minimal Wave εχει τα πρωτα versions, που ήδη της άρεσαν, ομως αποφασίσαμε να τα δουλέψουμε παραπάνω, πράγμα που ηδη εγινε. Τέλος, μένει να προσθέσουμε μερικά ακομη κομμάτια ωστε να ολοκληρωθεί. Εχουμε και προσωρινό τίτλο αλλα δεν τον λέω πριν είμαστε σίγουροι για να μην συμβει οπως με το προηγούμενο. Ετσι κι αλλιως, σχετικά σύντομα, κάπου προς το τέλος του καλοκαιριού, θα ανακοινωθεί.
Οπότε έρχομαι στο Shapes In A New Geometry. Πρόκειται κατα κάποιο τρόπο για την ενδιάμεση κυκλοφορία ανάμεσα στο Cities και στο επόμενο, χωρις να είναι λιγότερο σημαντικό.
Ξεκίνησε καθώς γράφαμε κάποιο νέο υλικό που εξ αρχής δεν ειχαμε σκοπο να συμπεριλάβουμε στο αλμπουμ. Σκοπεύαμε να κυκλοφορήσουμε ενα E.P. με νέο υλικό που θα κάλυπτε το κενό αναμεσα στα αλμπουμ που προανέφερα. Στη πορεία προέκυψαν περισότερα tracks, καθώς οταν μαζεύαμε το υλικό βρίσκαμε όλο και περισότερα demo που ειχαμε αφήσει στη μέση, αλλα δουλευοντας τα λίγο παραπάνω ταίριαζαν απόλυτα μεταξύ τους στο υφος, ατμόσφαιρα, αλλα και ήχητικά. Ακομη και εαν υπήρχε μεγάλη χρονικη διαφορά, όπως πχ στο In God's Heaven που η βάση του χρονολογείται στη πρώτη περίοδο των In Trance 95 του 1988. Προσθέσαμε το βασικό riff, μια ακομη πλάτη και καινουργιους στίχους και ταίριαζε με την υπόλοιπη δουλειά λόγω της αντίθεσης! Ακούγεται σαν το απόλυτο synth pop κομμάτι, ενώ το υπόλοιπο άλμπουμ είναι πιο σκοτεινό και πειραματικό. Η διάθεση πειραματισμού διαφαίνεται και απο τη χρήση ηλεκτρικής κιθάρας στο Continuum, φυσικά όχι με συμβατικό τρόπο και μπόλικο distortion και στη χρήση τσέλου που συνοδεύει τα synths στο Pleasure Of Such Things που ανοίγει το άλμπουμ. Επίσης απο τις πιο δυνατές στιγμές είναι το σχεδόν 9λεπτο Triangular Square που ηχογραφήθηκε στην ουσία παιγμένο live στο στούντιο. Το έχoυμε παρουσιάσει σε συναυλίες πέντε- έξη φορές μέχρι σήμερα και σε κάθε μία απο αυτές προέκυπτε μια διαφορετική εκτέλεση. Στα live ακούγεται ακόμη πιο επιβλητικό και θορυβώδες καθώς κλιμακώνεται. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε αυτη την ατμόσφαιρα, οσο περισότερο γινόταν.
Σε γενικές γραμμές το "Shapes In A New Geometry" εκφράζει απόλυτα τη περίοδο που το ηχογραφήσαμε και ενώ πηγαίνει τον ήχο μας ενα βήμα παρα πέρα, ταυτόχρονα είναι ο κλασικός προσωπικός ήχος των In Trance 95. Νιώθουμε οτι τα κομάτια σε αυτό κατα κάποιο τρόπο δίνουν το ένα θέση στο άλλο. Αρχικά θα κυκλοφορήσει σε κασέτα με ειδική συσκευασία και αυστηρά περιορισμένα αντίτυπα, μόλις 300. Αυτό μέσα στο Μάιο. Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει το digital version. Για αλλα format, θα δούμε.

Πες μου πώς αισθάνεσαι στις συναυλίες σας; το κοινό είναι οι παλιοί ή νέες φάτσες; Είδα και κάτι dates στην Ευρώπη, ε;
Αισθανόμαστε καλύτερα απο ποτέ στη σκηνή. Το λέω αυτο γιατι ίσως δεν θυμάμαι και καθαρά πως αισθανόμασταν τότε, με την φρεσκάδα του αρχάριου. Δεν κάνουμε συγκρίσεις με το παρελθόν, αλλά ανάμεσα στα πρόσφατα gigs, προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι κάθε φορά. Εχουμε κάνει αρκετές εμφανίσεις απο την επανασύνδεση και μετά, και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Το κοινό αποτελείται περισσότερο απο νέα πρόσωπα και υπάρχουν πάντα και μερικοί απο τότε. Ειναι πολύ λιγότεροι, όμως. Υπάρχουν και κάποιοι που μας ανακάλυψαν στο διάστημα αφότου είχαμε διαλύσει και πριν επανασυνδεθούμε, οπότε τωρα ειχαν τη πρώτη ευκαιρία να μας δουν live. Ξεκινήσαμε τη πρώτη παρουσίαση του νέου μας σετ στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες ημέρες, όπου περάσαμε υπέροχα, και ακολουθεί αυτο το live με τους Death in Vegas. Μετά, έχουμε ενα εγχώριο φεστιβάλ, προς το τέλος του μήνα. Ακολουθούν Γερμανία και, μέσα στον Ιούνιο, Γαλλία. Και ακόμη περισσότερα στο άμεσο μέλλον.

Πες μου κάτι αρνητικό για το ψαρονέφρι του Γερανιού.
Mπιφτέκι, πατάτες, τυροκαυτερή, σαλάτα με τριμμένη φέτα και σπιτική σπανακόπιτα (σ.σ. του Λάκη, να τα λέμε αυτά) είναι τα στανταρ. Προσφατα, βέβαια, εφαγα φασολάδα και φακές της Σπυριδούλας και γαρίδες με ρύζι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αρνητικό? Εδώ περιμένουν τοσοι καλλιτέχνες πως και πως να έρθουν Ελλάδα για να φάνε στου Μανώλη!

Ο ποταμός Άλεξ Μαχαίρας με τους In Trance θα εμφανιστούν μαζί με τους Death In Vegas στο Fuzz, στις 10 Μαϊου σε ένα άχαστο λάιβ.

No comments: